Türkiye’de her yıl 6.000’den fazla bebekte görülen serebral palsi; doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında meydana gelen travmalar sebebiyle bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Bu engel, hayata aktif katılımı zorlaştırsa da erken dönemde konulan teşhis ile sonrasında alınan özel eğitim ve rehabilitasyon sayesinde özel gereksinim sahibi bireyler birçok şeyi başarabiliyor.
Türkiye’de 51 yıldır serebral palsili bireylere ve ailelerine odaklanarak teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; bu engel durumunun farkındalığı ve erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü kapsamında her yıl gerçekleştirilen çeşitli çalışmalarla kamuoyunda serabral palsi farkındalığı oluşturmayı hedefliyor. Bu sene ise Turkish Airlines EuroLeague takımlarından Fenerbahçe Beko ile ortak bir farkındalık kampanyasına imza atıldı. 6 Ekim Cuma günü, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda gerçekleşen, Fenerbahçe Beko – EA7 Emporio Armani / Olimpia Milano karşılaşmasına serebral palsiye dikkat çekmek için yeşil bağcık kullanan sporcular, “Serebral Palsi Fiziksel Engellilik Durumudur! Farkında Ol!” yazılı pankartla çıktı.
Vakıf çalışmalarına destek olmak isteyen seyirciler, sahada bulunan küp ekranlardaki kare kod ile Fonzip üzerinden kolayca güvenli bağış yapabildi. Böylece toplanan bağış ile serebral palsili çocukların teşhis, tedavi ve eğitim sürecine destek olunacak.
Aynı zamanda karşılaşmayı salonda izleyen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ndan hizmet alan serebral palsili çocuklar ve aileleri bu güçlü atmosfere tanık olarak benzersiz bir deneyim yaşadı.
Kampanya sürecinde yaratılan etkinin son derece kıymetli olduğunu dile getiren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin;
“Sözlerime başta Fenerbahçe Spor Kulübü’ne, Fenerbahçe Beko Takımı yöneticilerine, oyuncularına ve taraftarlarına teşekkür ederek başlamak istiyorum. Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili birey bulunuyor ve her geçen gün bir takım doğum komplikasyonları sebebiyle bu sayı artıyor. Her birinin özel ilgiye, doğru bakım ve tedaviye ihtiyaçları var. Bugün burada hem onların ihtiyaçlarına katkı sağladık hem de yanlarında olduğumuzu gösterdik. Salonda bulunan 14 bine yakın taraftar ve ekranları başında maçı izleyen seyirciler bu farkındalık hareketinin bir parçası oldu. Maç boyunca toplanan bağışlar serebral palsili çocukların ihtiyaçlarının karşılanması açısından son derece kıymetli. Bununla birlikte Fenerbahçe Beko – EA7 Emporio Armani karşılaşması vesilesiyle yurt içinde ve yurt dışında serebral palsi konusunda farkındalık yaratmak da bir o kadar önemli” dedi.
Cerebral Palsy nedir?
Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon kişi Cerebral Palsy ile yaşamaktadır. Türkiye’de her yıl 6.000’den fazla bebek Cerebral Palsy tanısı almaktadır.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye;
Türkiye’de Cerebral Palsy konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip ilk ve tek kuruluş olan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve sosyal hayatta daha fazla yer almaları için faaliyetlerde bulunuyor. “Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıf” ve “İzin Almadan Yardım Toplama Hakkına Sahip Kuruluş” statüsü kapsamında kamu yararına çalışan Vakıf, İstanbul Ataşehir’de 35 dönümlük alan üzerine kurulan kampüste; Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ve Aile Danışma Merkezi ile hizmet veriyor. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, kurulduğu günden bugüne 30 binden fazla çocuk ve ailesine hizmet verdi ve destek oldu. 51 yıldır şeffaf ve hesap verebilirlik prensipleriyle hizmet veren Vakıf, konu hakkında bilinirliği artırmak ve çocuklara daha çok destek sağlayabilmek için “Cerebral Palsy Türkiye” markasıyla yoluna devam etmektedir.
superbet