Oxford Üniversitesi COVID-19 laboratuvarı bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı

Siber suçluların sağlık kuruluşlarına yönelik saldırı girişimleri pandemi döneminde de devam ediyor. Oxford Üniversitesi, COVID-19 pandemisiyle mücadele...

Siber suçluların sağlık kuruluşlarına yönelik saldırı girişimleri pandemi döneminde de devam ediyor. Oxford Üniversitesi, COVID-19 pandemisiyle mücadele etmek üzere araştırma yürüten biyoloji laboratuvarlarından birinin siber saldırı kurbanı olduğunu doğruladı.

 

Oxford Üniversitesi’ne yapılan bu son saldırı, geçtiğimiz aylarda siber suçluların Avrupa İlaç Ajansı’nın sistemine sızarak, COVID-19 aşılarıyla ilgili belgeleri dışarı sızdırdığı siber saldırıyı da akıllara getirdi.

Oxford Üniversitesi sözcüsü olay hakkında şu bilgileri paylaştı: “Sorunu tespit ettik ve kontrol altına aldık. Konu ile ilgili soruşturma devam ediyor. Etkilenen alanda gerçekleşmediği için klinik araştırma üzerinde bir etkisi bulunmuyor. Bu gibi olaylarda yürütülen standart prosedür gereğince Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’ni konuyla ilgili bilgilendirdik ve sorunu çözmek üzere iş birliği halinde çalışıyoruz.”

Saldırıya uğrayan sistemlerde herhangi bir hasta verisi bulunmadığı ve hasta verilerinin gizliliğine dair bir ihlal olmadığı konusunda üniversite tarafından güvence verildi. Laboratuvarın Oxford Üniversitesi-AstraZeneca aşısının geliştirilmesiyle doğrudan bağlantısı olmasa da laboratuvardaki bilim insanları COVID-19 hücrelerinin davranışlarını inceliyor ve bu hücrelerin zarar vermesini önlemek için yeni yollar arıyor.

Edinilen bilgilere göre siber suçlular, pompaları ve basıncı kontrol eden laboratuvar ekipmanlarına, proteinler gibi biyokimyasal örneklerini saflaştıran ve hazırlayan cihazlara güvenilir bahis siteleri erişim sağladılar. Bu ekipmanların koronavirüs araştırma laboratuvarında da kullanıldığı belirtildi.

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

Önerilen Haberler