İYİ TATİLLER

İstanbul Aydın Üniversitesi Bölge Temsilcisi Burak METİN bu haftaki köşe yazısında Ara Tatil konusuna değindi. İşte Burak METİN’in yazısı:

2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ilk ara tatil tarihi 14-18 Kasım 2022‘de tarihinde başlıyor. Ara tatilde öğrenciler ve veliler neler yapmalı?

Öncelikle tatil kavramının irdelenmesi özellikle öğrenciler için faydalı olacağını düşünüyorum. Basit bir benzetme yapacak olursak tatilin kontağın kapatılacağı bir dönem olarak değil arabanın rölanti de çalıştırılması gereken bir dönem olarak değerlendirilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Kontağı kapatılan bir arabanın motorunun soğuması gibi öğrencinin de derslerden soğuyacağı aşikar. Ayrıca şunu konuya da değinmeden edemeyeceğim. Bir insanın tatil yapması için öncelikle yorulması gerekir. Bir çok öğrenci arkadaşım şunu diyebilir “kafamız şişti-yoruldu”. Tamda burada biraz biyolojiye değinmekte fayda var. Bedensel yorulma kaslara özellikle çizgili kaslara ait bir özelliktir. Yani kolunuz yorulur, gözünüz yorulur, beliniz, bacağınız yorulur ama beyniniz yorulmaz. Beyin yorulmaz diyorum çünkü beyin kas işletim sistemine göre çalışmaz beyin salgılarla çalışır doğumla çalışmaya başlar taki ölüme kadar.

Tatili boş geçirilecek bir zaman olarak algılamak yerine aileyle vakit geçirilen, insanın kendisiyle vakit geçirdiği bir zaman olarak algılamak daha doğru olsa gerek. Ara tatil iş ve okul hayatından dolayı yoğun geçen zamanda ailelere kaliteli geçirilecek güzel bir fırsat sunuyor.

Planlanmış bir zamanda insan hem ailesine hem kendine hem derslerine vakit ayırabilir. Bir örnekle sanırım bunu daha iyi anlayabiliriz. Bir öğrenci düşünün ara tatilde vakti nasıl geçirebilir: 8 saat uyusun, 2 saat yemek için zaman ayırsın, 4 saat dışarda arkadaşlarıyla zaman geçirsin, 3 saat ailesiyle zaman geçirsin = 17 saat. Görülebileceği üzere planlı olunduğu sürece her şeye vakit ayrılabiliyor.

Biz de İstanbul Aydın Üniversitesi olarak bu ara tatilde öğrenci kardeşlerimize koçluk desteği ve kamp yapmayı düşünen eğitim kurumlarının her daim yanındayız.

Boş bir tatil değil planlı bir tatil geçirmeniz dileği ile İYİ TATİLLER.

 

Önerilen Haberler

Leave a Comment